BRIELLE – Al vele jaren is Arcus Nederland B.V. dé toonaangevende leverancier voor roestvaststalen buizen, flenzen en fittingen. Het bedrijf, dat ruim 30 jaar geleden begon als kleine handelsonderneming, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde leverancier van RVS, staal en industrial supplies. Met vestigingen in Nederland, België en Duitsland levert Arcus producten die worden toegepast in technische installaties die nodig zijn voor de productie, opslag en het transport van voornamelijk gassen en vloeistoffen. Onlangs investeerde Arcus in duurzame kraansystemen om sneller, veiliger en nauwkeuriger te kunnen werken in de nieuwe vestiging in Brielle.
Totaalleverancier voor de Europoort
Het is nu 5 jaar geleden dat Arcus in Brielle uitbreidde met de vestiging Arcus Industrial Supplies. Vanuit Brielle worden naast het roestvast staal een volledig pakket staal en industrial supplies, zoals afsluiters, pakkingen en bevestigingsmaterialen, uit voorraad geleverd. Jaap Ruitenberg: “In Brielle zijn wij begonnen als totaalleverancier voor de Europoort en de Maasvlakte. Maar ons bereik wordt steeds groter.”
De vestiging in Dordrecht is gespecialiseerd in RVS, maar afnemers in de Botlek gebruiken ook veel staal. Vanuit de nieuwe locatie in Brielle kan Arcus deze afnemers met de combinatie van RVS en staal bedienen. Jaap Ruitenberg: “Wij zijn in staat om vanuit ons nieuwe magazijn nog veel meer te combineren. Vrijwel voor alles wat in de industrie voor komt, kunnen klanten bij ons terecht. Vandaar onze naam Arcus Industrial Supplies. Waar klanten voorheen bij soms vijf bedrijven langs moesten is nu alles op één adres geregeld. Eén bedrijf, één telefoontje, één factuur en één transport.”
Nieuw pand, nieuwe kranen
Vijf jaar lang zat Arcus Industrial Supplies net even verderop in Brielle gevestigd. Als gevolg van de snelle groei maakte Arcus plannen voor de bouw van een nieuw pand, met daarin ook een ander kraansysteem. Jaap Ruitenberg: “In onze hoofdvestiging in Dordrecht werken we met een Demag kraan. Omdat we daar goede ervaring mee hebben wilden we hier ook over op een Demag kraansysteem.”
Voor de nieuwe vestiging op Seggelant II in Brielle koos Arcus voor twee Demag ECO-kranen van 5 ton, die in tandem tot 10 ton kunnen hijsen. De kranen worden gebruikt om buizen tussen de vijf en zeven meter lang op te kunnen pakken en te verplaatsen. Jaap Ruitenberg: “Wij hijsen nu 2 à 3 ton gemiddeld. De opdrachten worden groter en complexer. Hiermee zijn we goed op de toekomst voorbereid.”
Door de Smart-tandemfunctie op de Demag ECO-kranen kunnen de medewerkers in de magazijnen de kranen synchroon laten rijden en nauwkeurig positioneren. Jaap Ruitenberg: “Voorheen werkte wij met een kraan van vijf ton waarmee we buizen van zes meter met één strop oppakten. Deze strop moest dan precies in het midden worden bevestigd in verband met het evenwicht. Door met twee kranen en twee stroppen te werken kunnen we nu nog sneller, efficiënter en veiliger werken, laden en lossen.”
Snelle levering
Een van de redenen waarom Arcus Industrial Supplies koos voor twee Demag ECO-kranen is de snelheid van de kranen. De frequentiegeregelde takels hijsen in deellast tot 18 meter per minuut en ook in tandembedrijf blijven de haken perfect gelijk lopen. Dat schiet lekker op! Jaap Ruitenberg: “In Dordrecht werken we met een volautomatisch systeem waarmee de buizen uit de stellingen worden ingeslagen en verzameld. Dit was voor Brielle niet de juiste oplossing. Hier ligt een grijpvoorraad die dag en nacht snel gepakt en geleverd moet kunnen worden. Wij zijn voor onze afnemers 24/7 beschikbaar en willen binnen 30 minuten kunnen leveren. Door de ECO-kranen kunnen wij nu nog sneller werken dan voorheen.”
Lichte constructie
In vergelijking tot conventionele kokerliggers wordt er in de liggers van de ECO-kraan 30% minder staal gebruikt. Hierdoor is de kraan veel lichter dan standaard kranen. De constructie van het bedrijfspand wordt minder belast en, niet onbelangrijk, de kraan kan sneller over de kraanbaan bewegen. Jaap Ruitenberg: “Veel van onze klanten die ons bezoeken zeggen: ‘Jaap, kan jij daadwerkelijk 5 ton hijsen met deze liggers?’ Ik vertel hen dan dat deze kranen hierop getest zijn en geweldig zijn om mee te werken.”
Duurzame hijsoplossing met energie terug levering
Arcus is een duurzame onderneming. People, Planet en Profit is de richtlijn voor duurzaam ondernemen. Jaap Ruitenberg: “Arcus besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. Belangrijk is een goede wereld voor de toekomstige generaties achter te laten. Onze magazijnen zijn voorzien van LED- verlichting, de hallen zijn energie zuinig en het wagenpark is voor een groot deel elektrisch. De kraansystemen passen hier ideaal bij.”
De Demag ECO-kraan is een milieuvriendelijk geproduceerde hijsoplossing die energiezuinig gebruik combineert met superieure prestaties. De liggers van de bovenloopkraan zijn droogijs gestraald en zijn geproduceerd met verf op waterbasis. Daarnaast is er 30% minder staal nodig voor de productie van de kraan. De constructie is hierdoor 30% lichter, waardoor er minder energie verbruikt wordt tijdens het kraanrijden en er minder gewicht over de kraanbaan bewogen hoeft te worden.
Daarnaast is de kraan uitgerust met een energie teruglevermodule. De energie teruglevermodule van de ECO-kraan is een speciaal ontwikkelde omvormer. De energie die ontstaat tijdens het zakken van de last wordt normaliter omgezet in warmte. De omvormer zet de remenergie om in stroom, die wordt teruggeleverd aan het net. Dit betekent dat de kraan per saldo minder energie verbruikt. Jaap Ruitenberg: “Het werkt hetzelfde als bij mijn elektrische auto: Door af te remmen laadt hij weer op.”
Energie Investering Aftrek
Jaap Ruitenberg: “De kraansystemen zijn interessant door de energie terug levering. De subsidieregeling maakt de kranen ook bedrijfseconomisch en financieel interessant.” Bij de aanschaf van de kraan kan door middel van de Energie Investeringsaftrek (EIA) 58% van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst. Bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor hoeft er minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te worden betaald. Niet alleen de ECO-kraan maar ook noodzakelijke voorzieningen zoals de montage en voedingsleiding komen hiervoor in aanmerking. Meer informatie over deze regeling staat op de site van de RVO (www.rvo.nl).