Referentie:

AJK N.V. vergroot productiecapaciteit met Demag V-liggers

BOCHOLT – Atelier Janssen Kaulille, specialist op het gebied van containers, afvalpersen, kippers, opleggers en gronddumpers, heeft in Bocholt (Kaulille) het vloeroppervlak flink uitgebreid. Vorig jaar werd een magazijn van AJK omgebouwd tot productiehal van maar liefst 2400 m² groot. Er werden in totaal 6 Demag V-kranen in de hal geplaatst, waardoor er 15% meer kan worden geproduceerd als voorheen.

4,1 Ha productieruimte
In 1962 begon de heer Jacques Janssen met herstellingen van landbouwmachines. Inmiddels is AJK uitgegroeid tot wereldwijde leverancier van producten voor allerlei bedrijven die met afval of transport te maken hebben. Met twee fabrieken, service- en verhuurvestigingen, vier verkoopkantoren en 220 werknemers, produceert en verkoopt AJK ongeveer 3000 producten per jaar.

Op het bedrijventerrein van 11,3 Ha neemt de fabriek in Kaulille 4,1 Ha in beslag. In totaal hangen er 50 rolbruggen in de werkplaats, waarvan er 26 zijn uitgerust met Demag componenten. Niet alleen de kranen van AJK bevatten Demag componenten, ook in een aantal machines van AJK wordt Demag aandrijftechniek verwerkt. Wielblokken worden namelijk in de containers geïnstalleerd, waardoor de containers kunnen bewegen.

Nieuwe hal doet productie stijgen
In totaal telt het familiebedrijf, intussen in handen van zoon Gunter Janssen, vijf bedrijfshallen. De laatste hal werd onder andere in gebruik genomen omdat het assortiment van AJK verder uitgebreid werd met een nieuwe compacte pers, de Solido. Dit product werd vorig jaar geïntroduceerd en wordt ingezet op plekken waar afval niet veel ruimte in mag nemen. De pers is onder andere te vinden bij McDonalds, maar ook in hotels en stedelijke gebieden worden deze compacte persen van AJK ingezet om afval maximaal te verdichten en de omgeving schoon te houden.

Omdat er ruimte nodig was om de productie van Solido’s te organiseren, werd er geïnvesteerd in een nieuw hal van 2400m². De nieuwe bedrijfshal is hoger dan de overige hallen van AJK, daarom wordt de hal naast de productie van Solido’s, ook gebruikt voor de montage van vrachtwagenkippers en containerhaaksystemen. Deze producten kunnen met behulp van de V-ligger rolbruggen gemakkelijk op de vrachtwagens worden gemonteerd.

Van den Berg Transporttechniek installeerde in totaal 6 bovenloopkranen in de nieuwe hal. De kranen hebben elk een draagvermogen van 5 ton en een overspanning van ruim 19 meter. De kranen ondersteunen de werknemers van AJK met de uitvoering van hun taken.

Meer licht op de werkvloer
Drie kenmerken van het kraansysteem waren doorslaggevend in de keuze voor de kraan. De V-kraan werd gekozen door zijn lage eigengewicht, betere lichtdoorlating en goede kwaliteit.

Doordat er 17% minder staal is gebruikt in de productie van de V-kraan, is de kraan lichter in gewicht. De kraan is stabieler en deint veel minder na, hierdoor kan er sneller en nauwkeuriger gepositioneerd worden en dat bespaart tijd.

Daarnaast was de lichtdoorlating in de kraan ook een van de redenen voor de keuze van de rolbrug. Door het vakwerk design in de ligger, laat de kraan 30% meer licht door dan een conventionele kokerligger. Luc Leurs: “Wij kozen onder andere voor de Demag V-liggers door het open design. Als een dichte kraan precies voor een lamp hangt zie je niks. Door het vakwerk in de ligger van de rolbrug, schijnt het licht door de kraan heen op de werkvloer, hierdoor zie je veel meer licht. Dit is beter en veiliger voor onze werknemers tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden.”

Veilig werken op afstand
De bovenloopkranen zijn uitgerust met radiografische bediening. Hierdoor is het mogelijk de kranen op afstand te bedienen. Luc Leurs: “De draadloze besturing zorgt voor een veilige werkomgeving. Als je een grote kipbak met een bedrade peer moet verplaatsen is dat heel gevaarlijk. Door de radiografische besturing kunnen onze werknemers de kranen op een veilige afstand bedienen.”

Toekomst
Van het totale terrein van 11,3 Hectare, is op dit moment 4,1 Hectare bebouwd. Er is dus genoeg ruimte om de fabriek in de toekomst nog verder uit te breiden. Dit is ook wat AJK wil gaan doen. Luc Leurs: “Op termijn gaan we de bestaande spuithallen vervangen door nieuwe.” Maar voorlopig kan AJK vooruit met de nieuwe bedrijfshal en V-ligger kranen, welke zorgen voor 15% meer productiecapaciteit.

Meer referenties