Supersnel hijsen met Demag Performance kranen

STAPHORST – Bij het oprijden van de industrieweg in Staphorst is het ineens duidelijk dat je er bent, het lijkt wel alsof je een stukje Dulasta-land in rijdt. Aan weerzijde van de weg staan de herkenbare blauwe Dulasta vrachtwagens en overal zie je het grote geel met rode Dulasta logo. Geen groot kantoorpand, maar vooral grote, lange bedrijfshallen waar heel veel staal bewerkt wordt.

Snijden, buigen, verspanen, lassen en assembleren
Aan het begin van het gesprek wordt gelijk duidelijk dat het bedrijf nog steeds groeiende is. In eerste instantie lijkt het buiten rustig, maar als we de eerste hal inlopen zien we hoeveel mensen er overal aan het werk zijn. De totale Dulasta familie telt momenteel meer dan 60 werknemers, verdeeld over diverse werkplekken voor snijden, buigen, lassen, verspanen en assembleren. Terwijl Harm Dunnink uitlegt wat er gedaan wordt op verschillende werkplekken, moeten we ineens even aan de kant om ruimte te maken voor een grote stalen plaat die verplaatst wordt met een van de bovenloopkranen. “En daar gebruiken we de kranen dus voor…” gaat Harm met een kleine glimlach verder.

Sterk in grote staaltjes
We lopen naar het eind van de hal en als we buiten komen om over te steken naar de andere hallen valt pas op hoe groot Dulasta eigenlijk is. Maar dat is niet altijd zo geweest, want het Dulasta van nu begon in 1987 bij Klaas Dunnink, bij de vader van Harm. Toen nog alleen als lasbedrijf in een schuurtje achter de boerderij. Uiteindelijk zat dat ‘eenmanszaakje’ in 1994 daar met 10 tot 15 man. Toen is de keuze gemaakt om te verhuizen naar het industrieterrein in Staphorst. In 2009 werd er uitgebreid naar de overkant van de weg. Daar zijn nu zes zware Demag bovenloopkranen geplaatst door Van den Berg Transporttechniek en worden gebruikt voor het hijsen van de zwaardere lasten. “

Ik kan me nog goed herinneren hoe het toen was… toen we met maar 15 mensen werkten. Toen stonden we letterlijk tussen de groep in en voelde we precies aan van elkaar wat er speelde. Dat is natuurlijk anders met een organisatie van 60 man. We staan er nog steeds midden in, laat dat duidelijk zijn, maar we moeten wel meer werken met afdelingschefs en productieleiders. En dat is voor ons een proces wat soms wel eens wennen is.“ Toch blijkt tijdens de rondleiding wel hoe dicht Harm Dunnink nog bij zijn werknemers staat. Terwijl wij de fotocamera klaarzetten springt hij snel nog even iemand te hulp die dan bezig is met het verrijden van een zware lading.

Motiveren en interesseren voor techniek
Dulasta toont ook veel betrokkenheid met de regio door de deuren van het bedrijf regelmatig open te stellen voor mensen uit de omgeving. “We organiseren met regelmaat een open dag, om een breder publiek kennis te laten maken met wat er hier zoal gebeurd. De focus ligt vooral op vakmensen en scholieren die willen instromen in de techniek. Ik vind dat we daar als bedrijf verantwoordelijkheid in moeten nemen. We kunnen niet tegen scholen zeggen dat we leerlingen nodig hebben en er vervolgens zelf niets aan doen. We proberen deze jongens en meisjes te motiveren en te interesseren voor techniek.” vertelt Harm. “ Dit doen wij door ze te laten zien wat wij allemaal doen en welke machines wij hierbij bij gebruiken. Want om een bedrijf als Dulasta verder te laten groeien, zijn er ook technische mensen nodig die er willen werken.” Tijdens het gesprek blijkt dat Dulasta een belangrijke maatschappelijke functie vervult, ook al wil Harm Dunnink het eigenlijk niet zo noemen. “We hebben natuurlijk wel gewoon een bedrijf en daar moet in eerste instantie geld verdiend worden. Maar dat doen we niet alleen, dat doen we met een groep mensen. En als wij ervoor kunnen zorgen dat die mensen hier lokaal daar hun boterham mee kunnen verdienen, dan vind ik het belangrijk dat we daar een win-win situatie voor ons beiden in kunnen creëren.”

Plaatbewerking en samenstellingen
Dulasta heeft zich gespecialiseerd in het zwaardere metaalwerk. Zij bieden een breed totaalpakket aan diensten welke onder te verdelen zijn in plaatbewerkingen en samenstellingen. Bij Dulasta zijn alle facetten binnen metaalbewerking te vinden en gebeuren allemaal in eigen huis. Hierdoor kunnen zij onderling alles via korte lijnen laten lopen en de klant een snelle totaaloplossing bieden. Onder plaatbewerkingen valt snijden, kanten en verspanen. Onder samenstellingen valt het lassen en assembleren tot eindproducten. “We merken dat onze klanten kiezen voor het product dat voor hun het makkelijkste is. Dat betekent het liefst alles-in-één; één adres, één aanspreekpunt, één rekening, één afspraak en met één levertijd. Onze klanten hebben er zo verder geen omkijken meer naar.”

Dulasta onderscheidt zich door voorop te lopen in technische ontwikkelingen en specialistische machines. Zo hebben zij een unieke kantbank van 18 meter lang en zes nieuwe Demag performance kranen. Deze leveren voornamelijk bijdrage in de logistieke snelheid en precisie van de zwaardere producten. Door de diversiteit en compleetheid van het beschikbare machinepark is Dulasta ook in staat om de wat meer ‘exotische eindproducten’ te bewerken. In drie verschillende hallen zijn elk twee Demag kranen geplaatst door Van den Berg Transporttechniek. De kranen zijn uniek door hun snelheid en tandemfunctie. Snelheid speelde een belangrijke rol in de keuze voor een kraansysteem, omdat ze dagelijks veel gebruikt worden voor laden en lossen. De kranen worden ook gebruikt boven de machines die soms 8 of 16 per dag draaien en dan worden ze erg veel gebruikt. Met behulp van de kranen worden de platen in machines gepositioneerd en na verwerking weer weggelegd. Wanneer een hele stapel metalen platen bewerkt is, wordt deze in één keer met de kraan opgepakt en verder de hal in getransporteerd.

Snel, veel en veilig hijsen
De performance kranen zijn elk ruim 19 meter lang en kunnen per stuk 12,5 ton hijsen. De takels en rijwerken zijn frequentiegeregeld waardoor de rij- en hijssnelheid hoger én lager ingesteld kunnen worden. De bediening gebeurd door een enkele handzender; door harder of zachter op de knop te drukken, loopt de kraan sneller of juist langzamer. Dit vergt wel enige oefening, maar wanneer de bediening onder controle is, kunnen de kranen uiterst precies en slingervrij positioneren. Toch is het belangrijkste voordeel bij Dulasta toch wel dat de kranen super snel kunnen hijsen waardoor er veel tijdwinst wordt behaald. De kranen hebben een maximale hijssnelheid van 15 meter per minuut, katrijden gaat met 30 meter per minuut en de kranen kunnen met 60 meter per minuut rijden. Frequentiegeregelde performance kranen behalen ook in tandem perfecte gelijkloop.

Volledig synchroon met tandemfunctie
De besturing van de kranen gebeurd door middel van een draadloze Demag DRC-10 besturing. Hierbij kan er gekozen worden om twee kranen middels een tandemfunctie aan elkaar te koppelen. De tandemfunctie zorgt ervoor dat de twee kranen via software aan elkaar gelinkt worden, waarna ze gezamenlijk hijsen en rijden. In de tandem-stand rijden en hijsen de twee kranen volledig synchroon. Doordat het vermogen van de takels in deze stand gecombineerd wordt, mag er ook met hun gecombineerde hijslast gehesen worden. Hierdoor wordt het totale hijsvermogen van een set kranen 25 ton. De tandemfunctie zorgt er tevens voor dat de kranen bij ongelijke verdeling toch horizontaal kunnen hijsen. De tandemfunctie laat de kranen dus meer, maar vooral ook veiliger hijsen. Op de bediening kan ook de ‘slakfunctie’ geactiveerd worden. Voor uiterst nauwkeuring positioneren wordt de topsnelheid begrensd en blijft het gehele regelbereik van de knop beschikbaar.

Veel hijscapaciteit
“De Demag kranen zijn een stuk sneller dan de andere kranen die we hebben. Er zit best een stukje high-tech elektronica achter die dat allemaal mogelijk maakt. Ik gebruik de kraan zelf ook en het werkt helemaal perfect. In het gebruik zijn deze kranen voor het gevoel ongeveer 30% sneller dan de andere ‘ouderwetse’ kranen die we al hebben. We behalen dus veel tijdwinst tijdens het hijsen. Als je ergens een minuut op moet wachten, dan duurt een minuut ineens erg lang. Iedereen vindt de kranen erg fijn werken. We zijn daarnaast ook erg blij met de capaciteit, we hebben dit echt nodig”.

Aan het einde van het gesprek komt naar voren dat de visie van Harm Dunnink voor Dulasta duidelijk toekomstgericht is. Zij zullen zich continu blijven ontwikkelen. “ We proberen zoveel mogelijk bij te blijven in de techniek en de ontwikkelingen daarin. Daar vallen de kranen ook onder. Je moet nou eenmaal eenvoudig en snel kunnen werken. En daar heb je bij dit zware werk goede kranen voor nodig. Maar dat is eigenlijk vroeger al begonnen met een klein takeltje aan het plafond. Aan dat takeltje bouwden we vervolgens weer een stukje bij en daarna weer een stukje. Dat deden we vroeger allemaal zelf. Wat balkjes hier, wat railtjes daar… Dat was toen natuurlijk improviseren, maar dat was toen niet anders. Toen wij hier op de industrieweg nieuw hebben gebouwd zijn er dus gelijk originele kranen in het pand gekomen. En nu hebben we vanwege de specialisatie in het zware metaalwerk gekozen voor een uitbreiding met Demag kranen.”